Categorieën
Pagina's
Er zijn geen producten in de winkelwagen.
Menu
   
Yoga, meditatie en geaard Zijn Raja yoga, Kundalini yoga, Yin yoga, Ashtanga yoga, therapeutische yoga, Bikram yoga en nog veel meer. Yoga is populair. Of dat altijd een voordeel is, populariteit, valt te betwisten maar wat ik in ieder geval weet, is dat het geen slechte ontwikkeling is dat steeds meer mensen bewustwording en rust zoeken in yoga en meditatie. Yoga is ook regelmatig een gespreksonderwerp bij Earthing Nederland. Dat heeft vooral te maken met dat hier twee yogadocenten werken en dat we als team ook samen yoga hebben gedaan.

Voor mij is yoga al van kinds af aan onderdeel van mijn leven. Vanaf mijn kindertijd heb ik veel vormen van yoga beoefend. Er zijn verschillen maar ook veel overeenkomsten. Wat belangrijk is, is dat je de vorm van yoga vindt die bij jou past. Heb je dynamiek nodig of ben je in je dagelijks leven al heel beweeglijk en vaak ook onrustig? Dan is een meer meditatieve vorm van yoga fijn. Is het voor jou belangrijk om veel aardingsoefeningen te doen, dus yoga waarbij de nadruk ligt op de verbondenheid met de aarde? Of wil je juist wel, energetisch, meer loskomen van die aarde en meer in beweging komen? Ook daarop kun je je yogasessies aanpassen. Maar gronding ligt wel altijd aan de basis van een yogales. Zodat je je wortels niet verliest in je queeste naar verlichting. Dit is iets anders dan fysiek geaard zijn, waarover onze blogs tot nu toe altijd gingen. Het resultaat van fysiek geaard zijn is wel dat je ook energetisch (meer) geaard bent. Wat dit kort samengevat betekent is dat je een nuchtere kijk hebt op je dagelijkse realiteit. Bijvoorbeeld dat je weet wanneer te handelen en wanneer geduld te hebben. Dat je niet meer alleen meer reageert op wat er van je gevraagd wordt, maar dat je handelt vanuit je kern, het punt van rust in jezelf.

Yoga is een van de manieren om bij die rust, die stilte te komen. De kern van waaruit je ontspannen en zelfverzekerd in het leven kunt staan. Met je voeten stevig op de grond en een rustige geest. Onlangs kwam ik een boek tegen dat ging over wat ze de spier van de ziel noemen, de psoas. Deze is aan twee kanten aangehecht aan de lendenwervels en loopt aan beide zijden schuin omlaag naar bekken en heupen. De psoas zorgt voor de verbinding van onder- en bovenlichaam. Zonder kunnen we ons lichaam niet in beweging brengen. Een soepele 'lange' psoas houdt je wervelkolom soepel en recht. In een goede yogales wordt de nadruk gelegd op het bewegen en ademen vanuit je kern, waaronder de psoas. Vooral de adem is belangrijk bij alle houdingen en bewegingen die je doet. Adem is de kern van yoga. Wanneer je net begint met yoga, is het bewegen vanuit die kern, in de les en in je dagelijks leven, nog niet zo vanzelfsprekend. Maar als je blijft oefenen, zul je steeds meer verschil gaan merken in hoe je ademt en daardoor hoe je functioneert.

In de zomer doe en geef ik af en toe yoga op het strand. Met blote voeten in het zand, uitzicht op de zee en de opkomende zon. Dat is mijn favoriete manier van yoga beoefenen. Dat je je onderdeel voelt van de elementen. Aarde, vuur, water en lucht. Je begint een les dan al vanuit zo’n rust, dat alles makkelijker lijkt te gaan.
 
  Earthing Nederland     15-10-2015 13:13     Reacties ( 2 )
Reacties (2)
 Tim -  12-02-2016

Wat een leuke blogpost, hierdoor krijg ik zelf ook weer zin in lessen (Ik zit zelf bij http://www.zestyourlife.nl/). Ik hoop dat je doorgaat met het schrijven van blogs! -Tim

 Nicolien -  16-10-2015

Dank je wel voor dit inspirerende blog, Ilja :-) De psoas strekken voelt voor mij altijd heel prettig, zowel tijdens yoga als tijdens andere activiteiten en ik vind het fijn dat ik me er nu weer extra van bewust ben!

 
​​
 

        KLANTENSERVICE

 
  
 
7dadc29228bb6e37d70dc4cf879fc75d.png
Wij versturen uw pakket COneutraal
met pakketdienst DPD.
 
 
 
 

         POLICY

 
 
 
 
0V5dQZbEWU218GpAt7U3982593LF727W.jpg

Earthing Nederland laat sinds 2012 bij
iedere bestelling een boom planten via 
Trees for All 


 
 
Deze website gebruikt cookies om de website te analyseren en te verbeteren en het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op. Klik hiervoor meer info over cookies en privacy policy